Lær om Diamanter

Finn svar på alle dine spørsmål om en diamant kuttet, farge, klarhet, karat og mer.

Lær om forskjellige diamant figurer, priser, og hvordan du kan spare penger uten at det går på kvalitet. 

Hva er egentlig en diamant?

Et symbol på rikdom, renhet og kjærlighet, en diamant etterlater ingen uten bevegelse.

I mineralogi er diamant en ekstremt hard form av karbon som vanligvis er fargeløs. Diamant er karbon i sin mest konsentrerte form, ofte forekommende som oktaeder med avrundede kanter og buede overflater.

Diamanter dannes på utrolige dybder på jorden, mellom 150 og 300 km under overflaten og under ekstreme temperaturer og trykk.

 

Karat Vekt

Den første faktoren av 5C-ene som folk lærer mer om er karat ( diamantens vekt), som også er den beste indikasjonen på en diamants størrelse.La oss ta en titt på karat i detaljer, for å forstå hvordan det påvirker prisen.

En karat er standard vektenhet for diamanter. En karat tilsvarer 1/5 gram, eller 0,007 unse. Med andre ord ... det er 5 karat i 1 gram og 142 karat i 1 unse.

Du har kanskje også hørt om "points". Dette refererer ikke til antall fasetter på en diamant, men refererer til diamants vekt. Akkurat som at ett pund er delt inn i 16 gram, er en karat delt inn i 100 points - så hvert point er 1/100 av en karat. En "10-points" diamant veier 1/10 av en karat, og en 50-points stein veier halvparten av karat

Hvordan påvirker det prisen?

Karatvekten har stor innflytelse på prisen på en diamant. Alle andre faktorer som er like, som vekt øker, sjeldenhet og verdi av en diamant vil også øke. For eksempel vil en diamant som veier 2 karat alltid koste mye mer enn to diamanter av samme kvalitet som veier 1 karat hver.

Så hvis størrelse er en viktig faktor for deg eller personen du kjøper for, kan legges mindre vekt på de andre C-ene for å velge en større diamant.

 Farge

Farge i diamanthandelen refererer vanligvis til mengden gul i en stein, men kan også indikere brun eller grå og noen ganger alle tre. Den mest skattede diamantfargen er faktisk den "fargeløse" karakteren - en uten farge i det hele tatt.

La oss ta en titt for å dekke farger i detalj for å forstå hvordan det påvirker prisen.

Fargeløse diamanter er de mest ønskelige siden de tillater mest refraksjon av lys (gnist). Lyset som kommer inn i en diamant blir delt inn i regnbuens spekter av farger, som reflekteres i hele perlen. Disse fargerike sprutene kalles samlet ild. Helt fargeløse diamanter vil vise brann i alle regnbuens farger. Jo mer farge en diamant har, jo mindre farger vil det være i ilden som i seg selv vil være svakt. Av hvite diamanter absorberer lys og hemmer glans.

Diamanter finnes også i en rekke andre farger som blå, grønn, gul, oransje, rosa eller sjeldnest av alt rødt. Diamanter med distinkte andre farger enn de i det normale fargespekteret er klassifisert som fancy farger. Alle slike fargede diamanter er veldig sjeldne og verdsatt.

Diamanter graderes i en fargeskala, som spenner fra D (fargeløs) til Z.

 Diamant Renhet ( Clarity )

En diamant klarhet viser hvor fri diamanten er fra interne feil, eller eksterne blemmer (merker i ulike varianter).Diamanter som ikke har noen inneslutninger eller flekker er utrolig sjelden i naturen. De fleste diamanter har feil som ikke kan sees bortsett fra å bruke 10x forstørrelse - som er hvordan diamanter er gradert. Slike feil påvirker ikke skjønnheten i diamant. Men kan påvirke prisen.